Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5029
  Anonym
  Inaktiv

  Är GM/FV skyldig att se till att HM registrerat Nix-telefon i sin telefon?
  Nästa fråga: HM med begåvningshandikapp och tydligt talfel går på stan och blir kontaktad av försäljare som säljer abonnemang på hälsopreparat. HM säger ja (vilket han/hon gör till det mesta). Hur gör man för att häva avtalet?

  #5255
  Anonym
  Inaktiv

  En god man är inte skyldig att registrera sin huvudman i NIX-registret. Om huvudmannen inte vill finnas med där så ska man inte göra det. Många gånger kan det dock vara en bra lösning för att förhindra telefonförsäljare så tala med huvudmannen om vad den vill.

  RFS volontärjurist har precis skrivit en utredning till Kunskapsbanken i detta ämne. Där finns olika förslag på lösning som en god man kan prova.
  http://www.rfs.se/godmanskap/Kunskapsbank/Tips-vid-distansavtal-och-telefonforsaljning/

  #5256
  Anonym
  Inaktiv

  På första frågan vill jag tillägga att förvaltare med icke begränsat förordnade avgör om huvudman ska finnas i Nix-registret. Och dessutom gäller inga avtal som huvudman ingått när det handlar om förvaltarskap.

  I ett Godmanskap får man avgöra från fall till fall om man ska rekommendera Nix, anser jag. Man ska alltid gå efter principen “huvudmannens bästa” och dessutom veta att huvudman “bestämmer” om hen vill följa god mans rådgivning i frågan.

  Köper någon något via telefon och sedan ångrar sig (att hen inte följde god mans råd) finns distanslöpslagen att åberopa.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Bevaka rätt” är stängt för nya ämnen och svar.