Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5010
  Anonym
  Inaktiv

  Vi diskuterade ett uppdrag på vårt föreningsmöte. HM har sådan inkomst att hon ska själv betala sitt arvode. Samtidigt har HM så svår och orolig ekonomi så när GM ska hjälpa henne att betala månadsräkningarna så måste GM ta en hel del – ofta allt – av de pengar som egentligen ska sättas på särskilt konto så GM nästa år kan ta ut sitt arvode. HM har handikappersättning som bl.a. grundar sig på kostnad för god man. GM säger att hon inte kan vara så hård så hon låter bli att betala HM skulder så lång det är möjligt. Situationen upplevs som jobbig för aktuell GM – och jobbig för oss GM/FV som är ”hårdare” och prioritera vårt arvode. Känner ni igen problemet?

  #5167
  Anonym
  Inaktiv

  Jo då, och det gäller ju egentligen alla framtida utgifter, som man behöver göra avsättningar till, som kläder, årsavgifter, semesterkostnader, medicin, etc. Jag har i sådana fall använt ett spärrat konto och lagt in månadsvis stående överföringar av erforderligt belopp per samma dag som huvudinkomsterna kommer. På så sätt blir det beloppet aldrig tillgängligt på det ordinarie transaktionskontot. För att komma åt de medlen måste GM begära uttagstillstånd eller HM själv gå till banken, vilket i alla fall ökar chanserna att få ut arvodet, när det beslutet kommer.

  #5168
  Anonym
  Inaktiv

  Problemet för ovanstående GM är ofta att de akuta kostnaderna inte ger möjlighet till att avsätta de medel som ska användas längre fram.
  Själv skulle jag föreslå HM en realistisk budget. Och håller inte HM den så skulle jag kontakta ÖF och föreslå att GM-skapet upphör. Men jag vet inte om detta skulle accepteras av ÖF (?)

  #5169
  Anonym
  Inaktiv

  Nej då går det förstås inte. Då blir det “mission impossible”. Och man får väl helt enkelt inse, att vissa uppdrag är omöjliga. Jag håller med dig; det är tveksamt om ÖF vill eller kan avsluta ett godmanskap på sådana grunder. Behovet av ställföreträdare finns ju uppenbarligen. Vår överförmyndarnämnd aktualiserar ibland förvaltarskap som lösning, när man inte kan komma överens med HM om en realistisk budget. Det är ju effektivt mot kreditköp, som då lättare kan annuleras, men det blir förstås protester från HM och kanske krav på läkarintyg. Är det omöjligt att få ÖF att låta kommunen betala arvodet?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Arvode” är stängt för nya ämnen och svar.