Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5030
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har hittat följande information som jag är lite förvånad. Om god man/förvaltare avlider upphör uppdraget men dennes dödsbo blir ansvarig för att göra slutredovisningen för HM. I mitt tycke är är det motstridigt; jag som god man berättar inte för mina anhöriga om HMs ekonomi och annat men helt plötsligt ska dom vara insatta och göra slutredovisning. Jag förstår att lagen är som den är men vet någon hur hur lagen tillämpas?

  #5258
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har tack o lov inte behövt tillämpa det än men jag har förberett
  -Lagerplats för färdig redovisning.
  -Uppmärkta pärmar för pågående arbete.
  -USB-minne med datorbokföring m.m.
  Detta vet mina anhöriga om och kan överlämna allt till ÖFM om det värsta skulle inträffa.
  Det får bli ÖFM sak att reda upp efter mig.

  #5259
  Anonym
  Inaktiv

  Sedan 1 januari i år så finns det lättnader i denna skyldighet. Huvudregeln är fortfarande att om gode mannens dödsbo kan lämna en sluträkning så ska de göra det. Dock finns det nu möjlighet att antingen bli befriad från detta krav, att lämna en förenklad redovisning och om en redovisningen måste lämnas tex pga av komplicerad ekonomi eller för att det finns någon oklarhet så kan man ta hjälp av en redovisningsfirma på huvudmannens bekostnad. Detta regleras i Föräldrabalken 14 kap 24 §. Om man vill läsa mer om bakgrunden så kan man läsa proposition 2013/14:225 eller SOU 2013:27 båda finns tillgängliga på regeringens hemsida.

  #5260
  Anonym
  Inaktiv

  Tack för era svar! Hoppas verkligen att detta inte blir aktuellt för mina anhöriga men bra att veta hur det hela ska gå till.
  Trevlig helg!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Redovisning” är stängt för nya ämnen och svar.