• Detta ämne har 4 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 6 år sedan av Anonym.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5081
  Anonym
  Inaktiv

  Hej! Har en fråga ska jag som god man ansöka åt min hm ett nytt boende? hm har blivit uppsagd pga olika incidenter. Stör och hotar grannar hm är förvirrad och har problem med alkohol. Hm vill inte flytta. Ska upp i Hyresrättsnämnden snart, Kommunen tycker jag ska söka runt i olika kommuner runt om kring, har inte kommunen någon skyldighet att hjälpa hm med dessa problem? hm är mk gammal. Vad händer om man inte hittar ngt? Det verkar som dom vill bli av med problemet och lägger allt på god man

  #5453
  Anonym
  Inaktiv

  Ja, i uppdraget ingår att tillvarata huvudmannens intressen i avhysningsärenden och företräda din huvudman gentemot andra.
  Bor man i en hyreslägenhet ska man undvika att utsätta sina grannar för störningar i boendet (12 kap 25 §). Om man som hyresgäst utsätter sina grannar för störningar i boendet ska hyresvärden säga till hyresgästen att sluta med störningarna. Hyresvärden ska även meddela socialnämnden i den aktuella kommunen. Varken förvaltare eller god man kan tvinga en huvudman att välja ett boende, men man kan informera socialtjänsten om situationen. I ett godmanskap har dock huvudmannen det yttersta ansvaret och du kan närmast se dig själv som ”kvalificerad rådgivare” och försöka att övertyga huvudmannen om att sköta sitt boende eller, alternativt, exempelvis godta ett serviceboende som du kan medverka till att söka.

  #5454
  Anonym
  Inaktiv

  Hej tack för svaret, hm är informerad från hyresvärden, hm vill INTE flytta varken hit eller dit, hm förstår inte riktigt vad hen har gjort, och anser sig inte skyldig. Det är rapporterat till socialtjänsten, jag har pratat med hm men vill inte bo på ngt service boende/särskilt boende. Och att man får inte störa och hota grannar . De är ju hm som bestämmer och man kan prata för, men har man ett beslut på att man åker ut så kan man inte sätta en äldre människa på gatan. Det är många hyresvärdar som vill ha in 2 månader i förskott samt inga skulder och att man ska vara ordentlig och sköta sig inte störa grannar, tyvärr så har många dessa problem… hur får man då tag i ett boende?

  #5455
  Anonym
  Inaktiv

  Enligt 3 kap. 2 § socialtjänstlagen (SOL) ska socialtjänsten i sin verksamhet “främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning”.

  Utgångspunkten och ordet ”främja” blir då att socialtjänsten inte ansvarar för att ordna bostad om inte huvudman har funktionsnedsättning eller är svårt sjuk.

  Om huvudman inte har minderåriga som är beroende av sig eller inte är så pass försvagad av t.ex. en sjukdom så kommer inte socialtjänsten att finna skäl att ordna med bostad åt dig. Däremot finns det en öppning att undersöka så att du kan ha möjlighet till socialt bistånd till förskottshyra, så att du har en ekonomisk möjlighet att ordna med bostad på egen hand.

  Genom rättspraxis har det dock klargjorts att socialtjänsten under särskilda förhållanden kan vara skyldig att tillhandahålla en stadigvarande bostadslösning. Högsta förvaltningsdomstolen kom till den slutsatsen ex i målet RÅ 1990 ref. 119.

  Om din huvudman uppfyller de kriterierna är något du måste diskutera med socialtjänsten.

  #5456
  Anonym
  Inaktiv

  Tack Tommy Ekman ska ha detta i åtanke bra att veta. Så man har lite koll

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Forumet ”Gränser för uppdraget” är stängt för nya ämnen och svar.