• Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 9 år sedan av Anonym.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5023
  Anonym
  Inaktiv

  Gäller tystnadsplikt för förvaltare? Har förvaltare rätt att kräva information om huvudman från psykiatrin och det sociala och andra myndigheter?

  #5235
  Anonym
  Inaktiv

  En förvaltare eller god man har själv ingen lagreglerad tystnadsplikt. Dock en moralisk tystnadsplikt för att inte berätta om känsliga detaljer som de kan få veta i sina uppdrag.

  Det jag tror du menar är däremot om sekretess inom psykiatrin och myndigheter gäller gent emot en förvaltare. Detta är en prövning som varje myndighet måste göra. En förvaltare, liksom vem som helst har enligt offentlighetsprincipen rätt att begära ut uppgifter från myndigheter. Varje myndighet måste då göra en sekretessbedömning om handlingarna kan lämnas ut eller inte. Om man får ett avslag finns det möjlighet att överklaga ett sådant beslut. Den som lämnar ett avslagsbeslut är skyldig att informera om hur och var det går att överklaga.

  En förvaltare kan ha större möjlighet att få ta del av vissa handlingar än vem som helst, men den avgörande frågan är alltid om uppgifterna kan lämnas ut utan att den som de berör lider skada.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Nytt uppdrag” är stängt för nya ämnen och svar.