Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5088
  Anonym
  Inaktiv

  Jag är god man åt min mor, hon äger 50% av ett fritidshus där jag äger andra halvan. Vilka kostnader ska hon som hälftenägare stå för?Jag antar att vi delar lika och har klartecken på eluppvärmningskostnader på vintern för att huset inte ska ta skada, samt har tagit reda på att “normalt underhåll” ska vara OK så huset inte förfaller. Fasta kostnader såsom fastighetsskatt, stug-och vägföreningsavgift, sopavgift tror jag ska vara ok också. Så till mina frågor: Detta hus ska ev. hyras ut några veckor per år längre fram och då undrar jag om t ex TV-licens är en befogad avgift att dela på, de som hyr vill ha TV, sedan kräver kommunen en ny toalettlösning, vilket väl får anses som nödvändigt underhåll för att följa lagen. Fast telefon finns, inrättad på initiativ av min mor en gång i tiden, säger vi upp den kan vi inte få en ny säger Telia, deras antal ledningar utökas inte längre. Täckningen i området är litet si och så, beroende på abonnemang, varför kanske en fast telefon även den borde finnas till ev. hyresgästers förfogande, samt även för en ev. framtida försäljning om det skulle bli nödvändigt, varför den kanske anses som nödvändig för stugans värde. Min fråga gäller även det här med telefonabonnemanget. Ska hon stå för hälften där?

  #5477
  Anonym
  Inaktiv

  Om det inte finns något annat avtal än att ni äger stugan till lika delar. 50/50, är det spontana svaret att också kostnader och ev intäkter delas lika.

  #5479
  Anonym
  Inaktiv

  TV-licensen är väl individuell, så länge ni inte bor ihop till vardags. Den licens du (resp mamma) har hemma gäller väl även i sommarhuset? Vid uthyrning gäller kanske lite andra regler, men så länge ni inte näringsmässigt driver hotell/B&B så tror jag inte du behöver bekymra dig om det.

  Jag hyr ut en fastighet åt en av mina huvudmän och får också högre arvode för det arbetet. Det kanske blir svårare att få ut i ditt fall, då du hälftenäger fastigheten.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.