Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #5015
    Anonym
    Inaktiv

    Nu har det hänt igen i vår kommun. En ganska ny GM tog över ett uppdrag där HM hade en mycket dålig ekonomi. Det var kaos och HM hade knappt pengar över till mat. GM skötte det akuta utmärkt och HM har nu ”fått näsan över vattenytan”. Detta har tagit 7 månader då GM blir informerad om att det är HM som själv ska betala GM arvode. I det akuta skedet med daglig kamp med HM ekonomi tänkte inte GM på att avsätta pengar till sitt arvode samt kände inte till att det går att ansöka om handikappersättning från försäkringskassan. Nu finns det i vår kommun en GM som tänker avsäga sig sitt uppdrag och aldrig mer ta något uppdrag .
    Jag tänker på mannen som sa att han lärt sin hund att vissla. Kompisen lyssnade på hunden en stund och sa sedan: Han kan ju inte lyssna! Mannen svarade: Jag sa att jag lärt honom vissla, jag sa inte att han lärt sig vissla.
    Vad kan vi lära oss av detta?

    #5199
    Anonym
    Inaktiv

    Ja, det är tragiskt, att goda ambitioner skall få ett sådant brått slut. Tala om misshushållning med de frivilliga resurserna. Det borde ligga i ÖF:s intresse att behålla de få som är villiga och därför ge tillräckligt stöd, särskilt i inledningsskedet. Utöva tillsyn borde i detta sammanhang kunna betyda, att se till att GM får erforderligt stöd i sitt arbete. Även om tillsynen från början inrättats som skydd för den enskilde, finns det ju inget som hindrar, att även GM stöttas vid behov. De nya reglerna från årsskiftet om utbildning har ju helt klart ett sådant stödjande syfte. Jag håller med dig Johannes om att det är mycket man skall kunna och i början är det jättelätt att missa något. Tänk så mycket lättare det skulle vara för alla, om ÖF aktivt och i positiv anda följde upp uppdragen och lämnade råd, påminnelser och stöd vid behov.

    #5200
    Anonym
    Inaktiv

    Jag instämmer med Bo. Man kunde också i detta fallet informerat gm om att handikappersättning kan sökas sex månader bakåt, dvs retroaktivt. Då hade sannolikt en stor summa utbetalats och gm hade kunnat få ut sitt arvode och därefter sparat till arvodet. Även om hm själv måste betala arvodet, MEN får hkp-ersättning, så blir det en vinst för hm, eftersom ju också högkostnadsskydd för medicin och vård räknas in.

    Öf skulle ju möjligen kunnat informera ställföreträdare och påminna om hkp – ersättning. Jag har en Öf i en kommun som påminner vid varje nytt ärende, även till oss som hållit på ett tag.

    #5201
    Anonym
    Inaktiv

    Jag håller med om att det är mycket som en ställföreträdare förväntas hålla koll på. Vad gäller arvode är den en vanligt förekommande fråga och för att försöka underlätta för några fler har RFS tagit fram en kort information om detta som finns under fliken Kunskapsbank http://www.rfs.se/kunskapsbank

    Om ni har fler saker ni vill belysa, om arvode eller andra frågor så hör gärna av er så ska vi försöka att prioritera detta.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Forumet ”Arvode” är stängt för nya ämnen och svar.