2017-09-18 | Nyheter och reportage 2017

Min förvaltare är fantastisk

Två kvinnor på balkong Foto: Fotosearch2017-09-19 

Aldrig en förvaltare! Det var Rebeckas första reaktion när det kom på tal. Nu, fem år senare, beskriver hon sin förvaltare med idel lovord. 

Under hela Rebeckas vuxna liv har hon åkt in och ut på psyket. För fem år sedan, när Rebecka var 43 år, blev hon riktigt dålig och intagen på låst avdelning enligt LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård. 

En barndomsvän, som i det här skedet försökte att hjälpa henne med ekonomin, insåg snart att Rebecka behövde mer omfattande hjälp och kopplade in sjukhusets kurator. Rebecka hade under många år shoppat över sina tillgångar och gång på gång tagit lån för att täcka nya utgifter. 

– När kuratorn föreslog en förvaltare var jag först helt emot det. Jag hade tidigare haft en god man som jag inte alls fick något förtroende för. Hon var otrevlig och pratade knappt med mig, berättar Rebecka. 

–Jag gick i alla  fall med på att träffa en kvinna som skulle kunna bli min förvaltare och nästan på en gång kände jag att personkemin stämde. Hon lyssnade och brydde sig, fortsätter Rebecka. 

Stort att få skuldsanering

Så när tingsrätten beslutade om att ge Rebecka en förvaltare var hon inte längre negativt inställd. Hon berättar om hur mycket förvaltaren har hjälpt henne. En stor händelse var när hon beviljades skuldsanering av Kronofogden. Nu har Rebecka redan kommit halvvägs på de fem åren då hon ska betala av på sina skulder. Sedan är hon skuldfri. 

– När förvaltaren kom med brevet om skuldsanering blev jag så glad. Det kändes som om livet var räddat igen.

Slipper oroa sig för ekonomin

Förvaltaren ser till att räkningarna blir betalade och sätter varje vecka in ett belopp på Rebeckas konto, som ska räcka till mat och andra utgifter. Och så har hon hittat fondmedel att söka så att Rebecka har kunnat unna sig att köpa en dator och kamera. Att ständigt slippa oroa sig för ekonomin är en lättnad, även om oron trots allt inte släppt helt. 

– Jag är ett kontrollfreak och att då släppa in en annan människa i privata frågor såsom din hälsa och ekonomi är jättesvårt. Det är något jag kämpar med hela tiden. Men jag är stolt över att jag klarat av att göra det. Förvaltaren följer även med på olika möten, till exempel med kommunens biståndsbedömare kring det boendestöd som Rebecka behöver för att bo i sin lägenhet. 

Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en god man/förvaltare?

– Lyhördhet, empati, skärpa och smarthet. Du måste också kunna bjuda lite på dig själv, på ett seriöst sätt och så behöver du kunna sätta ner foten för att stå upp för den du hjälper. Jag är så tacksam för att min förvaltare har allt det där. Hon är fantastisk!

Rebecka minns inte hur det gick till när hennes tidigare gode man blev av med sitt uppdrag. Det var kanske under en av Rebeckas många sjukdomsperioder och från dem har hon svaga minnen. 

– Såsom det är nu får man ingen information, jag vet egentligen ingenting om överförmyndaren och hur det ska fungera. Det måste verkligen bli tydligare, så man vet var man ska vända sig – med både ris och ros. Nu har jag tur och har en förvaltare som jag litar på och då får det liksom inte bli fel. Men om det inte var så vore det jättesvårt.   

Viktigt sitta ner och prata

Till andra personer som är tveksamma till att ta emot hjälp av en god man eller förvaltare är hennes råd att träffa den tilltänkte personen först.

– Det är viktigt att sitta ner och lära känna personen lite och prata om hur du vill ha det. Ganska snart märker du om personkemin fungerar.   

– Mitt tips till gode män och förvaltare är att jobba på det här med förtroendet. Det är grunden till att kunna hjälpa din klient att må så bra som möjligt.  Kanske får vi läsa mer om Rebecka framöver. En dag hoppas hon kunna skriva om den berg-ochdalbana hon upplevt i livet och om varför just hon blev sjuk. Den dator och kamera som hon kunnat skaffa för fondmedlen kommer här väl till pass.

Fotnot: Rebecka heter egentligen något annat 

Artikeln är publicerad i RFS nyhetsbrev nr 3 2017


2020-06-28

Nyheter och reportage 2017

Inbjudan till konferens för stödpersoner, kontaktpersoner och gode män till personer inom tvångsvården

RFS och Civil Rights Defenders bjuder in till en konferens för stödpersoner, kontaktpersoner och gode män till personer inom tvångsvården. Vi hoppas att du vill vara med och diskutera hur du ser på ditt uppdrag, både dess styrkor och utmaningar,...

Läs hela inlägget


2020-06-18

Nyheter och reportage 2017

”Jag känner mig som ett gångjärn mellan kriminalvård och civilsamhälle”

Ola Kuremyr har en bakgrund med missbruksproblematik. Han vet hur viktigt det är att få professionell hjälp och att ha trygga medmänniskor omkring sig under tillfriskningsarbetet. Han vet också att man lättare håller sig frisk genom att hjälpa andra i...

Läs hela inlägget


2020-06-18

Nyheter och reportage 2017

Huvudmannens delaktighet i fokus i nytt projekt

Arvsfonden har beviljat RFS medel för projektet Rätt att delta – med stöd av en ställföreträdare. Det riktar sig till personer som får stöd av en ställföreträdare, ställföreträdarna och andra aktörer. Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för personer...

Läs hela inlägget