2021-12-14 | Nyheter och reportage

Ny besöksgrupp i Stockholm

Från vänster: Emilia Michelsson, Leif Lindahl, Märta Frank, Thomas Karlsson och Jenny Wallqvist Papageorgadas. Foto: Erika Vargues Engström.

Stockholm har inte haft en besöksgrupp på över tio år – fram tills nu. Bakom den står medlemmar i lokalföreningen Solna Sundbyberg, som just nu förbereder sig för uppdraget med RFS besöksgruppsutbildning.
– Det känns hoppfullt, då vi av erfarenhet vet att besöksgrupper uppskattas av såväl kriminalvården och intagna som besökare, säger Märta Frank, kriminalvårdsombudsman på RFS.

I början av december höll hon, tillsammans med RFS studieansvarige Thomas Karlsson, det andra tillfället av besöksgruppsutbildningen för deltagarna från Solna Sundbybergs lokalförening.

– Det är många rutiner att lära in och en hel del mental förberedelse.  Vi går igenom allt från bemötande och respekt för individen till idén om vilka vi kommer möta och vad som förväntas av besöksgrupperna, säger Märta Frank.

Under dagen pratade de bland annat om gränssättning, studiecirklar och vikten av att vara personlig men inte privat.

– Det var en engagerad grupp och det blev många bra diskussioner.

Nästa utbildningstillfälle för besöksgruppen är den 12 januari 2022.

 

Vill du veta mer om besöksgrupper?

 


2022-01-26

Nyheter och reportage

Intervjupersoner till Godmanspodden sökes!

Vi söker dig som är god man till en huvudman med demens och som vill medverka i vår nya satsning Godmanspodden! RFS treåriga arvsfondsprojekt Rätt att delta – med stöd av en ställföreträdare är inne på sitt andra år och handlar...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Nyheter och reportage

Med hjärta för uppdraget

Idag har tio av lokalföreningarna inom RFS en egen besöksgrupp på häkten och anstalter. Syftet med besöksgrupperna är att bryta de intagnas isolering och ge dem möjlighet att träffa människor som inte är myndighetspersoner. – Jag känner att jag gör något...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Nyheter och reportage

Biträdande övervakaren Inga-Lill både lyssnar och ställer krav

  När Inga-Lill Dahlqvist pratar om sitt sociala arbete gör hon det med värme och ett smittande lugn. Hon sitter tyst långa stunder och tänker noga igenom svaret på varje fråga. Känslan är att det aldrig har funnits något annat alternativ...

Läs hela inlägget