2024-06-05 | Nyheter och reportage 2024

Pride month – öppenhet och inkluderande

Nu under juni är det Pride month! Det är ett tillfälle att uppmärksamma den öppenhet och inkluderande tanke som många förknippar Pride med.

Visste du att det är 55 år sedan som (det tros vara) världens första Pridedemonstration hölls i New York och att Sveriges första var i Örebro bara två år senare?

Självklart finns vi frivilliga samhällsarbetare till för alla medmänniskor som behöver det, året runt. Att prata och vara öppen om alla ämnen, även de som kan upplevas som känsliga, är nödvändigt. Vi har samlat några tips för mer inkluderande samtal och möten.

Tips för ökad öppenhet
Försök släppa normen

Fråga inte om en ny person du träffar har en tjej/fru bara för att det är en kille, öppna frågor som ”har du någon partner” kan inspirera till svar du inte hade fått annars.

Var en förebild

Möter du homofobi, rasism eller andra nedvärderande beteenden?
Våga säga nej. Det är inte okej att sprida hat.

Var lyhörd

Använder en person annat pronomen än du väntat dig eller ger andra signaler, kan det vara så att hen försöker säga något och kanske behöver en medmänniska som lyssnar. Att någon väljer att komma ut för just dig är ett stort förtroende, vårda det väl.

Bär regnbågen

Oavsett vem du är; vill du att andra ska känna sig bekväma med att komma ut för dig? Ha en nyckelring eller smycke med regnbågen på, det kan öppna många dörrar.


2024-06-07

Nyheter och reportage 2024

RFS summerar Socialrättsdagen 2024

Framtidshopp, kunskap, samarbete Om man kort ska summera Socialrättsdagen 2024 så är det med ledorden ”framtidshopp, kunskap, och samarbete”. Samtliga talare från chefsåklagare, jurist, forskare, socialtjänstminister, socialpedagog och representanter från Socialstyrelsen och Skolverket pratade alla om behovet av ett samarbete i...

Läs hela inlägget


2024-05-27

Nyheter och reportage 2024

Bedrägerier på nätet

Visste du att bedrägeribrotten var den brottskategori som ökade mest under 2023 och sett i ett tioårsperspektiv har de anmälda bedrägeribrotten ökat med 53 procent. Den typ av bedrägeribrott som ökade mest 2023 jämfört med året innan var kortbedrägeri och...

Läs hela inlägget


2024-05-20

Nyheter och reportage 2024

Hjälp att rösta i EU-valet

Snart är det dags för sommarens EU-val och alla som får rösta ska ha möjlighet gör det. Som frivillig samhällsarbetare kan det vara bra att ge praktiska råd och hjälp för att rösta. Den 9 juni 2024 är det val till...

Läs hela inlägget