Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5041
  Anonym
  Inaktiv

  Frågan först: Har jag som förvaltare skyldighet att redovisa HM hans ekonomi, eller låta honom få ett månatligt kontoutdrag från banken?

  Om detta bara skapar ett sug med flertalet initiativrika förslag på utgifter för att komma åt mer egna medel?

  Om HM sedan länge visat sig inte kunna budgetera/förstå att spara undan medel till oförutsedda utgifter?

  #5318
  Anonym
  Inaktiv

  Har fått svar från erfaren kollega:

  GM: skyldig att redovisa
  FV: inte skyldig

  Kontoutdrag aldrig skyldig.

  #5323
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har inte samma uppfattning. Huvudmannen har rätt att ta del av de handlingar som rör godmanskapet/ förvaltarskapet och som förvaras hos överförmyndarnämnden. En sådan rätt har även huvudmannens make/sambo och de närmaste anhöriga.

  Jag ger inte kontoutdrag varje månad men en gång per kvartal om huvudman under förvaltarskap vill och förstår. Huvudman har rätt att få ut kontoutdrag från bank genom att besöka banken, dessutom.

  #5348
  Anonym
  Inaktiv

  Min HMs bank nekade HM kontoutdrag vid bankkontorsbesök (vi talar förvaltarskap här). “Det ska förvaltaren ordna” var deras besked till HM.

  Ja, hos ÖFN kan HM m.fl. närstående söka föregående års redovisning, inklusive alla handlingar, både HM med god man och med förvaltare. Men detta är då historiska uppgifter.

  HM har aldrig efterfrågat detta men när han nyligen bett om saldo har jag muntligen redovisat det – med följande flertalet innovativa förslag på vad HM behöver dessa medel till. En “vän” till HM har anmält förvaltaren till ÖFN för försummelse, och har efter flertalet burdusa påstötningar om kontoutdrag även hotat polisanmäla för detta. Jag fruktar att HM utsätts för försök att få ut medel som sedan andra skulle kunna hjälpa till att använda…

  #5349
  Anonym
  Inaktiv

  Huvudman har rätt att få ta del av redovisning, och kontoutdrag. För alla mina huvudmän (förvaltare) sänder ju banken ut dubbla kontoutdrag var kvartal. Då går man igenom kontoutdraget med sin huvudman tänker jag. Om någon försöker komma åt pengar är det kanske lämpligt att du visar kontoutdraget för huvudman men markerar att du bedömer att det är du som bevarar dem i en pärm för huvudmanssäkerhet.

  Låt vännen anmäla. Det kommer de inte långt med!

  #5357
  Anonym
  Inaktiv

  Efter några enträgna frågor om man är SKYLDIG eller BÖR redovisa skriftligen till HM dennes ekonomi, så har svar från ÖFN ankommit: “Du har gjort alldeles rätt när du har muntligen redogjort aktuell situation vad gäller ekonomin. Du har ingen skyldighet att redovisa till någon annan än överförmyndaren. Du kan alltid ”komma undan” med alla sådana krav från HM och andra genom att informera dem om detta så de får vända sig med frågor till oss. VI kan ju, efter sedvanlig sekretessprövning, skicka kopia av senaste årsräkning till HM per post”.

  #9045
  Anonym
  Inaktiv

  Det kan ju finnas en social och en pedagogisk poäng i att ha löpande öppet resonemang med huvudmannen. Det blir trevligare att träffas och förståelsen för ditt uppdrag ökar.
  Som förvaltare har du ju alltid ett övertag och kan hejda överföring av pengar ev. till tredje man mm.
  Hälsnkngar Gösta

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Forumet ”Förvaltares skyldig och rättigheter” är stängt för nya ämnen och svar.