Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11838
  Anonym
  Inaktiv

  Hej alla,
  jag är god man till en person och han har internetbank på mobilen. Antingen tömmer han snabbt transaktionskontot på pengar så jag inte hinner betala räkningarna, eller också plockar han bort räkningar jag lagt in i förväg. Det går alltså inte att utföra ett godmanuppdrag. Vill heller inte bli förvaltare, utan bara avsluta godmanuppdraget. Har ansökt om detta hos ÖF och beskrivit situationen, även skickat nya mail och påminnt om situationen. Har fått som svar att de söker ny god man, men inget har hänt på 3 månader. Någon som har erfarenhet av något liknande? Eller ideer om hur jag kan gå vidare för att få ärendet att påskyndas?

  #11839
  Anonym
  Inaktiv

  En god man har rätt att på egen begäran bli entledigad från sitt uppdrag. Om det är så att personen man var god man åt fortfarande är i behov av hjälp är den gode mannen dock skyldig att stanna kvar till dess att en ny god man utsetts (11 kap 19 § föräldrabalken). Det finns alltså ingen tidsgräns för hur länge du måste vara kvar som god man. Huvudregeln är att dina skyldigheter kvarstår tills att någon kan ta din plats. Det finns dock undantag. Men det handlar om man utsatts för våld, hot eller att det föreligger mycket svåra samarbetssvårigheter.

  Det finns kommuner som har en sorts ”garanti” om hur lång tid det ska får ta att bli entledigad. Tala med din överförmyndarhandläggare igen. (Jag tycker att det verkar som att ärendet skulle behandlas och förberedas att vara förvaltarskap).

  #11844
  Anonym
  Inaktiv

  Min huvudman mår rätt så psykiskt dåligt och är i stort behov av stöd, vilket hen inte var när jag klev på uppdraget. Jag bad att få bli entledigad nu i våras och innan var vi överens om att det var klokt, hen hade själv märkt att jag hade svårt att hinna med (kontakt med tingsrätt, kronofogde, inkasso, Socialtjänst osv) och jag bor numera 60 mil från huvudmannen sedan hen valde att flytta.

  Men så blev hen rasande på mig och har nu polisanmält mig för grov trolöshet mot huvudman (som förra gode mannen också blev). Överförmyndarnämnden jobbar på att hitta en ersättare förstås, och Socialtjänsten har begärt att det blir förvaltare istället för god man. Jag har lagt fram mina argument för att det är klokt eftersom huvudmannen i vid mening inte agerar rationellt.

  Huvudmannen påstår sig agera vidare med utvidgad polisanmälan, anmälan till ÖFN mm mm. Av allt att döma är jag fast tills vidare, det kommer att bli svårt att hitta en ersättare och under tiden avser huvudmannen flytta till en annan kommun, och jag fruktar att allt då börjar om på ruta ett med ny Överförmyndarnämnd.

  Är det inte någonstans rimligt att en god man ska kunna begära avslut på uppdraget direkt i tingsrätten? Jag är ganska tålmodig men att få mail och sms med hot och förolämpningar i skurar är påfrestande. Räcker det här för att kalla det “mycket svåra samarbetsproblem”?

  #11847
  Anonym
  Inaktiv

  Högsta domstolen har i domslut fastslagit att det inte var rimligt att tvinga kvar en god man i sitt uppdrag med hänvisning till att det är svårt att hitta en ersättare. Detta förutsätter förstås att överförmyndaren vidtagit alla rimliga åtgärder för att hitta en lämplig ersättare.
  Sedan finns det vissa kommuner som åtagit sig en frivillig gränssättning på hur länge man kan tvinga en ställföreträdare att stanna mot sin vilja. Karlstad är en en av dessa kommuner. Och de garanterar att ingen ska behöva vara kvar i mer än 5 månader. Tala med din överförmyndarhandläggare.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Övrigt” är stängt för nya ämnen och svar.