Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5043
  Anonym
  Inaktiv

  Jag är ny God Man till en äldre person på 90+.
  När jag frågar anhöriga om han bodde i hyresrätt (bor i dag på ett vårdboende) får jag veta att nej det var bostadsrätt. När jag frågar efter pengar från denna försäljning får jag veta att han gav bort bostadsrätten till anhöriga ca 5 månader före jag blev God Man. Och att det skall finnas ett gåvobrev.
  Hur skall jag handskas med detta då det ju var före “min tid”. Har bett om kopia på gåvobrevet.
  Tacksam för svar då jag är ny som God Man och känner mig lite osäker i detta.
  Det finns också “någon” som har tömt hans bankkonto men då denna “någon” hade fått en fullmakt kan jag inte göra så mycket. Naturligtvis tog jag bort fullmakten med en gång.

  #5321
  Anonym
  Inaktiv

  Grunden är väl att du tog över som God Man vid ett visst datum och vad som hänt före är väldigt jobbigt att reda ut eftersom dina befogenheter är begränsade.
  Du kan söka på https://poit.bolagsverket.se/poit/PublikPoitIn.do och se om du hittar ett ÄKTA gåvobrev. Finns det där så kan man skicka ett mejl till tingsrätten och begära ut det.
  Om den där “någon” inte är bröstarvinge så kan du hota med återbetalningsskyldighet för allt som borde räknas in som laglotten.
  Den delen kan man inte skänka bort. (Det blev en positiv AHA-upplevelse för mig som God Man när jag stöttade en man vid bouppteckning)

  PS. Jag skriver som God Man, inte som jurist!

  #5324
  Anonym
  Inaktiv

  Om ens befogenheter för tiden strax före ens tillträdande skulle vara begränsad så skulle det vara svårt för oss att vidta åtgärder mot tidigare Gode män som misskött sig. Och jag har inte uppfattat att vi har några sådana begränsningar. Detta gäller åtminstone “bevaka rätt”-delen. De andra delarna är förstås en annan sak…

  #5325
  Anonym
  Inaktiv

  Håller helt med dig, Ronnie, men i detta fallet stod det inte något om att det skulle funnits någon God Man tidigare.
  (Jag kanske missuppfattade det?)

  #5326
  Anonym
  Inaktiv

  Jag tror inte våra befogenheter i att “bevaka rätt” enbart begränsar sig till bara tidigare gode män och förvaltare.

  Jag skulle inte ha kunnat deklarera första året om jag inte hade haft befogenheter att se vissa dokument tex. Banken satte sig lite på tvären först men det löste sig…

  #5329
  Anonym
  Inaktiv

  Nej det finns ingen tidigare God Man.
  Det handlar om att jag vill kontrollera att allt har gått rätt till.

  Min huvudman är 99 år och för ett år sedan ägde han en bostadsrätt och hade pengar på banken. I dag finns det inte en krona ens till en begravning.
  Sorgligt! Känns viktigt att jag i alla fall kollar att allt har gått rätt till.

  Blev lovat en kopia på gåvobrevet på bostadsrätten men har fortfarande inte fått det. Kolla enligt tips om länken ovan men hittade inget.
  Det är barnbarn som har fått gåvan = bostadsrätten.

  #5331
  Anonym
  Inaktiv

  Borde inte bostadsrättsföreningen ha (åtminstone en kopia på) gåvobrevet?

  #5332
  Anonym
  Inaktiv

  Bra tips Ronnie, skall testa det!

  #5341
  Anonym
  Inaktiv

  Tvingats ta mig igenom kurslitteratur i familjerätt för juridikstudenter (i Finland) med anledning av ett uppdrag jag har. (Jag behöver sätta mig in både processen och reglerna för bouppteckningar/skiften och ställföreträdare generellt.) Boken är ytterst tydlig!

  Ett avtal med någon som saknar “rättshandlingsförmåga” är ogiltigt (i Finland). Det är Intressebevakarens (dvs gode mannen/förvaltarens/förmyndarens) sak att gå till Tingsrätten och ogiltigförklara transaktionen (om man inte kommer överens på annat sätt förstås).

  (I Finland) är det alltså glasklart. En Intressebevakare (god man/förvaltare) kan och ska bevaka HM’s intressen även före förordnandet trädde i kraft, åtminstone om HM saknar rättshandlingsförmåga.

  #5366
  Anonym
  Inaktiv

  Om en huvudman blivit utsatt för ett brott så är det inget som hindrar att en god man hjälper sin huvudman att göra en polisanmälan, även om brottet skedde före det att den gode mannen tillträdde.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Forumet ”Bevaka rätt” är stängt för nya ämnen och svar.