Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5003
  Anonym
  Inaktiv

  Hur går man till väga när man startar en kontakt som förvaltare för en dement person som inte vill att ekonomin ska skötas av någon utomstående, och som är misstänksam, men samtidigt inte förstår att sköta sin ekonomi?

  #5133
  Anonym
  Inaktiv

  Mycket beror på hur huvudmannen reagerar på ditt besök och du bör agera utifrån vad som framkommer vid mötet. Anledningen till att personen fick förvaltare istället för god man kan ju vara en orsak att fundera på när du väljer hur du vill presentera dig och din uppgift. Om det är möjligt är det viktigt att du förklarar för personen hur det ekonomiska läget ser ut och vad du har för planer för hur ekonomin ska skötas. Om personen är dement finns det risk att den glömmer detta snabbt och det kan därför behövas sägas flera gånger. Om det finns anhöriga kan det finnas en poäng med att tala om för dem att du har varit i kontakt med huvudmannen och framfört dina planer. Du väljer själv om/vad/hur mycket du vill tala om det för anhöriga. Rent praktiskt så behöver du inte personens tillstånd att sköta ekonomin eftersom du är förvaltare, men att försöka hålla personen underrättad om situationen är rimligt, men som sagt det beror också på hur pass sjuk din huvudman är och hur den reagerar på vad du säger, samt anledningen till att förvaltare förordnades.

  #5134
  Anonym
  Inaktiv

  Jag var igår på ett informationsmöte om krav på gode män för dementa. Jag har ingen egen erfarenhet men förstod, att det fanns mycket att lära av Demensförbundet. Bl a fick jag med mig en praktisk lista på “Bra förhållningssätt till personer med demens”. Det är nog en del att tänka på, om man inte har kommit i kontakt med dementa tidigare. Förbundet ställer säkert gärna upp med material och hjälp om du vill. Demensförbundet, Lundagatan 42 A, 08-658 99 20, http://www.demensforbundet.se

  När det gäller misstänksamheten, får man väl bara hoppas, att den avtar, när din huvudman märker, att du gör nytta. En gång uttryckte en gammal man det så här: “Ja, jag ville ju först absolut inte ha någon förvaltare, men nu tycker jag, att det är ganska bra att ha en kamrer”.
  Lycka till!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Nytt uppdrag” är stängt för nya ämnen och svar.