Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12885
  Anonym
  Inaktiv

  Hej,

  Är relativt ny god man åt ett äldre par.. Mina HM äger en fastighet, nyligen har båda flyttat tillsammans till ett särskilt boende. Jag upplever att ingen av mina huvudman alltid “förstår vad saken gäller” och har ganska svårt för o förstå hur jag ska kunna veta vad mina HM önskar/ klarar av vad det gäller o ev flytta hem eller ev sälja bostad.. HM har haft besök av biståndshandläggare men HM kunde inte svara på biståndshandläggarens frågor om HM ville flytta hem eller bo kvar. Ansåg att den ena kunde inte svara för sig och den andra ville inte svara på frågor om bostad..
  Hur ska jag kunna “förvalta egendom” när jag inte vet om HM har för avsikt o vilja flytta hem, eller om HM ens klarar sin livsförsörjning om tex 3 mån eller likande. ( huvudmannens bästa )
  Min ena huvudman har barn sedan tidigare, men har inte haft ngn kontakt med de på länge ( ngn form av gammal konflikt tror jag ) Huvudmannens barn talar inte med varandra heller, så oavsett om jag kontaktar ngn av dom, hur vet jag att dom vet vad HM vill… Dom är dessutom inte heller insatta i HM sjukhistorik..

  Har talat med HM läkare för ev ett nytt läkarutlåtande…. Men han vill att vi avvaktar…. Ska jag kontakta överförmyndarnämden och få godkänt o sälja huset för att jag “tror” inte att dom någonsin kommer o klara av o flytta hem pga ålder? och kanske gå emot mina HM vilja?

  Jag ska ju vara aktiv i min förvaltning men känner mig låst hur jag än vänder o vrider mig….

  Sen kanske fastighetens värde inte minskar, så så sett är det ju en “ganska säker” invenstering. Men huset kostar ju dock huvudmannen lite varje månad. ( HM har inga lån på fastighet, så endast underhållskostnader )

  Tackar på förhand
  Eva

  #12886
  Anonym
  Inaktiv

  Hej Eva!
  Det är ett förordnande som god man du har, och då har huvudmannen kvar sin rättshandlingsförmåga. Så huvudman måste ge klartecken för att du ska få sälja fastigheten. Men eftersom du också har att förvalta egendom kan du ju naturligtvis framföra farhågor om att fastighetens värde påverkas negativt när ingen bor i, eller underhåller, huset. Att barnen inte har kontakt med föräldern spelar egentligen inte någon roll. De är ändå närmast anhöriga. Hade förordnandet varit förvaltare skulle du själv ha kunnat fatta beslut efter samråd med Överförmyndarexpeditionen. Så är det nu inte. Men dock tycker jag du ska begära samtalstid med Överförmyndarhandläggare och försöka komma fram till hur ni kan gå vidare? Om det är som du beskriver så kanske förvaltare måste anordnas?

  Tommy Ekman, godmanspanelen

  #12944
  Anonym
  Inaktiv

  Tack för ditt svar… Jag kontaktar ÖF.
  Mvh Eva Niklasson

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.