Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5083
  Anonym
  Inaktiv

  Hej,
  Min huvudman hade sönder en surfplatta för en anställd min huvudmans LSS-boendet.
  Den anställde lämnade in surfplattan för reparation. Reparationen gick på c:a 3500:-, men hennes försäkring tog allt utom självrisken om 1500:-.
  Min fråga är i vilken utsträckning min huvudman är ansvarig för sina handlingar och andras privata föremål. Jag kan inte/vill inte bedöma om surfplattans närvaro var arbetsberättigad på plats eller om det var för rent privata skäl.
  Tacksam om någon kan ge mig råd och eventuella saker som kan påverka hur ett beslut skulle se ut.
  Med vänlig hälsning
  Anders

  #5461
  Anonym
  Inaktiv

  Det framgår inte hur surfplattan blev skada och om du är god man eller förvaltare ? I godmanskapet har huvudman rättshandlingsförmågan och ska själv avgöra om hen ska ersätta skadan. Vilka regler finns på arbetsplatsen/boendet? Har det ställts anspråk på att huvudmannen ska betala ersättningen och från vem kommer kravet i så fall? Finns försäkringar hos personalens arbetsgivare som täcker självrisken för den enskilde i personalen?

  Om din huvudman medvetet gjort fel och felet inte handlar om att huvudman åsamkat skada pga funktionsvariation, och du är den som ska avgöra (förvaltare) om det är din huvudman som ska betala eller inte, så blir det du som måste argumentera med dig själv och boendet, eller en eventuell polisanmälan, om huvudman förstår eller inte?

  #5462
  Anonym
  Inaktiv

  Hej och tack för svar,
  Huvudmannen förstår inte handlingen, eller rättare sagt kan inte bedöma ansvaret av den.
  Jag är god man, ej sörja för person, endast förvalta.
  Anspråket kommer från den anställde, vars surfplatta förstördes.
  Boendet var underbemannat vid tillfället, den anställde var tvungen att hjälpa annan LSS-boende, varvid min huvudman rev ner surfplattan från ett soffbord. Det är en “dansande” person, så huruvida nedrivningen var medveten eller ej kan jag inte bedöma.
  Skärmen gick sönder på plattan, och jag har blivit presenterad räkning samt försäkringsutb. på belopp exkl självrisk 1500:- (vilket är anspråket).
  Arbetsgivaren säger sig inte ta ansvar för händelsen.
  Förändrar detta något, eller är det fortfarande jag som ska ta beslut efter eget tycke och smak?
  Med vänlig hälsning
  Anders

  #5463
  Anonym
  Inaktiv

  Ett godmanskap är att betrakta som om att den enskilde huvudmannen har en ”rådgivare”. Be att få läsa om de försäkringsvillkor kommunen har för personer i LSS-boende. Ett kontrakt har ingåtts när huvudmannen fick boendet och i det torde finnas något om försäkringar. Om inte kommunen tar ansvar så hamnar frågan åter hos dig på ett eller annat sätt. Ingen som inte är insatt i ärendet och de direkta förhållanden som råder klandrar dig om du väljer att betala. Men ingen skulle å andra sidan klandra dig om du låter bli att betala. (Om inte kommunen har försäkringar som täcker privata ägodelar som personalen har med så måste bål personalen vara informerade om detta)? Men ägaren av surfplattan kan förstås välja att anmäla och begära skadestånd. Eftersom ingen har ett facit så tror jag att du ska känna efter vad som är huvudmans bästa och handla därefter sedan du gått igenom olika alternativ med dig själv. Lycka till!

  #8883
  Anonym
  Inaktiv

  Krävs det inte att huvudmannen har egen hemförsäkring (där ansvarsförsäkring ingår) måste det väl finnas en kollektivförsäkring som omfattar de boende.

  #8884
  Anonym
  Inaktiv

  Också arbetsgivaren måste ha en ansvarsförsäkring. Var det den anställdes egendom eller boendets? Finns det en hemförsäkring för huvudman så tycker jag att de får lösa tvisten om vem som ska betala. Det är inte alls självklart att den boende (huvudmannen) är betalningssnsvarig. Varför? Är det boendets surfplatta så har de en försäkring. Var det en privat surfplatta får man fråga ansvariga om de gett medgivande för den anställde att bruka den på arbetstid?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.