En kontaktperson kan vara förebyggande för så mycket
Tina ser till att göra skillnad i ett samhälle där vi har alldeles för många som är ensamma
Själv har hon fullt upp som vice ordförande i Göteborgs frivilliga samhällsarbetare. Hon är också behandlingsassistent, fritidspolitiker, mamma, mormor och farmor. Mitt i allt är hon en medmänniska som ser till att ta sig tid att hjälpa andra. Med Tina har vi pratat om frivilliguppdraget kontaktperson och varför det är så viktigt just nu, i ett samhälle där vi inte längre ser varandra och snarare hoppas på att ingen slår sig ned i sätet bredvid på bussen.
Att vara en vän i luren
Varför man får stöd av en kontaktperson kan vara väldigt olika. Jag skulle säga att det är beroende på vilken person man är kontaktpersoner för. Det kan vara individer som inte har andra människor i sitt liv och har svårt att knyta sociala kontakter. Det kan också finnas en diagnos eller att man är eller har varit missbrukare. Att vara kontaktperson kan därför handla om att stimulera eller försöka få ut en person, att ge stöttning eller att vara en vän i luren, säger Tina.
Hur ofta man träffas och vad man gör tillsammans är utifrån personens behov. För tillfället har Tina två uppdrag och de personerna träffar hon varannan vecka men hörs ofta via sms. Jag kan höra av mig efter helgen och sms:a och fråga hur det varit och om personen behöver hjälp att handla. Ibland spelar vi spel och ibland kanske personen behöver mer praktiskt hjälp som att ta sig till vård eller veterinär eller köpa ett par skor. Och ibland är vi bara vara ute och promenerar, pratar om livet och fikar.
Människor som är ensamma är väldigt ensamma
Varje uppdrag pågår olika länge och där socialtjänsten till slut gör en bedömning när det ska avslutas. Ibland kanske man inte helt håller med utan ser att individen har ett fortsatt behov av stöd. Man vill ju inte bara lämna en människa, säger Tina. Som en person jag haft under flera år och som jag vet är väldigt ensam. Jag brukar skicka SMS när han fyller år och till jul och ibland har jag åkt förbi och sagt hej. Människor som är ensamma är väldigt ensamma och det blir väldigt svårt för dem som inte har några egna runt sig. Skulle socialtjänsten säga upp ett av de uppdragen som jag har nu så vet jag att jag kommer att ha med mig henne hela livet. Hon har verkligen ingen annan. Man blir lite som extra anhörig. Jag tänker att hade vi svenskar varit lite mer familjära och omtänksamma mot varandra. Då hade inte det här behövts men tyvärr funkar det inte riktigt så. Vi hejar inte ens på varandra och blir obekväma när någon sätter sig bredvid på bussen.
Samhället behöver fler kontaktpersoner, det är en superviktig insats
Det är viktigt att socialtjänsten verkligen ser vilken nytta vi gör och inte drar in på kontaktpersoner. Det finns dem inom socialtjänsten som inte ens vet att insatsen finns. Egentligen är det en sådan billig insats i förhållande till hur mycket man får. Har man en trygg och stabil kontaktperson som bara finns där, lyssnar och kan ge en kram är det ett superviktigt stöd. En kontaktperson kan vara förebyggande för så mycket. Därför behövs fler kontaktpersoner, framför allt yngre. Tina berättar om ett uppdrag med en man som inte hade lämnat hemmet på 12 år. Han var ensam och vågade inte gå ut. Vi övningskörde, gick på konserter och föreställningar och numera är han helt självgående och har självkänslan att ta sig ut på tillställningar, att träna på gym och annat, helt på egen hand. Att kunna tillföra någonting för någon annan som inte fixat det själv, det är min drivkraft. Då känner man verkligen att man gör nytta, berättar Tina.
Ser till att hinna med
Tina vill också vara tydlig att det inte alltid är en dans på rosor. Det finns mer och mindre utmanande uppdrag och det är klart att det kan vara tungt. Då gäller det att hitta en balans och vara tydlig med gränser. Vid sidan av kontaktpersonsuppdragen arbetar Tina med att hjälpa hemlösa missbrukare, är förtroendevald fritidspolitiker och borgerlig begravningsförrättare/ officiant. Hon har haft frivilliguppdrag som familjehem och biträdande övervakare och är aktiv i styrelsen för lokalföreningen, Göteborgs Frivilliga Samhällsarbetare.
Det är fantastiskt att träffa alla människor som har så mycket engagemang. Man känner att man får sådan glöd. I lokalföreningen hittar Tina sitt eget stöd samtidigt som medlemmar ringer och får stöd av henne och andra i styrelsen. Vi har cirka 150 medlemmar med jättemycket erfarenhet och många utbildade kontaktpersoner. Vi backar alltid upp om man behöver stöttning eller känner sig osäker.
Att bli kontaktperson
Är man intresserad då tycker jag att det första steget är att gå på ett erfarenhetsutbyte. RFS har lokalföreningar runt om i landet, kontakta den som är närmast och hittar du ingen, hör av dig till förbundet. Där kan du ställa frågor till alla som har uppdrag och bli inspirerad. Det finns så många olika uppdrag och de behöver inte alltid vara så krångliga. Det finns väldigt många uppdrag för människor som bara behöver en stabil vän och att vara en trygg vuxen kan räcka för att göra skillnad för någon annan. Det handlar som mest om att vara en genuin medmänniska.