Har du vad som krävs för att bli biträdande övervakare?

Har du vad som krävs för att bli biträdande övervakare?

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har tagit fram en informationsfilm om vad det innebär att vara biträdande övervakare inom kriminalvården.


Vi på Riksförbundet frivilliga samhälldarbetare har tagit fram en inspirationsfilm för att lyfta uppdraget som biträdande övervakare inom kriminalvården. Vi hoppas att den ska få fler att våga ta uppdraget biträdande övervakare och göra en skillnad i samhället!

Att ta uppdraget som biträdande övervakare handlar om att vara medmänniska och på olika sätt hjälpa en människa som hamnat i en utsatt situation. Det handlar om att vara en förebild och stödja och uppmuntra. Det kan vara promenader, cafébesök, biobesök eller idrottsevenemang till exempel.

En biträdande övervakare hjälper klienten att utveckla ett positivt socialt nätverk. Allt från att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter till hjälp med jobbansökan och myndighetskontakter. Lite som en bro mellan klienten och olika aktörer i samhället.

Som biträdande övervakare behöver du inga förkunskaper eller särskild utbildningsbakgrund. Har du egna intressen eller passion i livet är det bara ett plus då engagemang smittar av sig trots olika intressen! Däremot behöver du ha ett socialt engagemang och tro på att människor kan förändras.

Du är en bra lyssnare som har tydliga värderingar, är ärlig. och kan vara en förebild som visar ett annat sätt att leva.

För att ansöka om att bli biträdande övervakare så kontaktar du det frivårdskontor som finns närmast dig. Lista på landets alla frivårdskontor hittar du här: https://www.kriminalvarden.se/fangelse-frivard-och-hakte/frivard/vara-frivardskontor/


Om RFS

Som biträdande övervakare och medlem i RFS får du möjligheter till utbildning, gemensamma erfarenhetsutbyten vilket medför trygghet. Vi har även en ombudsman för kriminalvården som kan svara på frågor och slussa dig rätt.
Du får även möjligheter till fördjupning och förbättring inom ditt uppdrag!

För att bli medlem klicka här: https://rfs.se/medlemsservice/bli-medlem/