Personuppgiftspolicy

Personuppgiftspolicy

Om medlemsregistret och integritetspolicy

Här kan du läsa mer om föreningarnas och RFS medlemsregister och behandling av personuppgifter samt RFS integritetspolicy. Längst ner hittar du personuppgiftspolicy för forumet och nyhetsbrevet.


När du registrerar dig som medlem accepterar du att dina personuppgifter finns med och behandlas i föreningens och förbundets medlemsregister (vissa föreningar har eget medlemsregister). De personuppgifter som finns i registret är de som du själv angett när du blev medlem. Personuppgifterna används enbart till hantering av medlemskapet samt informationsutskick. Vid hantering av personuppgifter följer förbundet Dataskyddsförordningen som gäller från och med 25 maj 2018.

Du har rätt att ta del av de uppgifter om dig som finns registrerade hos oss. Kontakta förening respektive förbund skriftligen om du vill ha ett utdrag med vilka personuppgifter som finns registrerade, om du vill korrigera uppgifter eller om du vill veta mer om behandling av personuppgifterna i vårt register.

När man anmäler sig som medlem i en lokalförening inom RFS finns det möjlighet att ange vilka lagreglerade frivilliguppdrag du har. Uppgifterna är frivilliga och hämtas in för att vi mer effektivt ska kunna sprida information till rätt medlemsgrupp och skapa nätverk för förbundets medlemmar. De är alltså helt och hållet för föreningens och förbundets interna bruk.

RFS är personuppgiftsansvarig för det nationella medlemsregistret. Föreningen är personuppgiftsansvarig för sin del av registret och eventuellt eget medlemsregister om sådant finns.

Läs mer i dokumentet “Integritetspolicy- parter och ansvar för personuppgifter” (pdf)

Policy för forumet

När du registrerar dig i forumet för frivilliga samhällsarbetare får du uppge ett användarnamn samt din e-postadress. Det är endast ditt användarnamn som visas på webbplatsen och ditt användarnamn måste inte ha någon koppling till dig som person – det kan vara helt påhittat. Din e-postadress används bara för administrativa behov, exempelvis för att kontakta dig om du glömt lösenordet till ditt konto.

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare kan se både det användarnamn du valt för forumet samt vilken e-postadress du är registrerad med men kommer inte att använda denna information i annat syfte än för att hantera ditt användarkonto i forumet. Denna information kan också komma att ses av tekniska partners till Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, till exempel webbhotell eller webbyrå, men även här kommer denna information endast att användas för att hantera ditt användarkonto.

För att förhindra en onödigt lång lagring av användaruppgifter i forumet så kommer ditt användarkonto att raderas två år efter din registrering. Innan ditt konto raderas kommer du att få ett mejl från oss med information om att ditt konto snart kommer att tas bort. Mejlet innehåller också en länk du kan klicka på för att förlänga ditt konto med ytterligare två år.

Har du några frågor om ditt användarkonto så kan du höra av dig genom att kontakta RFS kansli.

Policy för nyhetsbrevet

När du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev sparas din mejladress i ett externt webbaserat verktyg för nyhetsbrev. Det gäller även för medlemmar som uppger sin mejladress till föreningen eller förbundet. Det är enbart behöriga på RFS kansli som har tillgång till dessa adresslistor. Om du väljer att avsluta din prenumeration av nyhetsbrevet rensas din mejladress omgående bort från den adresslistan. Du kan antingen göra det genom att välja ”Klicka här för att avregistrera nyhetsbrevet” längst ner i nyhetsbrevet eller genom att mejla till RFS kansli.

Kontakt:

Välkommen att kontakta den lokala föreningen eller RFS kansli vid frågor, 08-556 068 30, info@rfs.se.