Forumregler

Forumregler

Forumreglerna måste godkännas för att kunna registrera konto.


Personuppgifter

De personuppgifter du uppger i samband med registrering av kontot sparas i webbplatsens databas som endast hanteras av behörig personal och dina uppgifter kan på din begäran närsomhelst raderas. Backuper av databasen raderas efter tre månader. Läs mer i Personuppgiftspolicyn för medlemsforumet.

Lägg inte ut personlig information i forumet, till exempel personlig e-post, msn, telefonnummer, namnet på din ort eller din adress. Tänk på att du även måste skydda din brukare/huvudman/klient/patient om du för diskussioner i forumet. Det kan vara en bra idé att skapa “ett alias”, så att andra inte kan se ditt riktiga namn och orten du bor på. Då kan du uttrycka dig friare och den situation du behöver hjälp med kan inte kopplas till någon individ. Hänvisningar till myndigheter är okej.

Vi vill att du:

 • Är mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig.
 • För diskussion i sak och inte ägnar dig åt personliga påhopp.
 • Respekterar andra medlemmars åsikter, även om ni ibland tycker olika.
 • Inte lägger ut personlig information.
 • Följer RFS etiska riktlinjer. RFS etiska riktlinjer
 • Språk och tilltal
 • Skriv på svenska och skriv en tydlig rubrik, till exempel: “Tandvård för dement huvudman” eller till exempel “Tips för god kontakt med personliga assistenter”.

Vårda språket

Använd ett vårdat, städat språk och ha en hövlig attityd. Kommentera inte andras sätt att skriva, såsom felstavningar, särskrivningar etcetera. Vi tillåter inte svordomar eller könsord.

Håll dig till ämnet

Avvik inte från trådens ursprungliga ämne, starta hellre en ny tråd själv om du vill föra in inlägget på ett nytt spår. Inläggen ska ha koppling till uppdrag som frivillig samhällsarbetare (det vill säga god man/förvaltare, kontaktperson, lekmannaövervakare, stödperson mm).

Respektera andras åsikter

Ibland har andra medlemmar helt andra åsikter. Det måste man respektera; diskutera sakfrågan utan att gå till personangrepp.

Driv diskussionerna framåt

Lite andra viktiga rekommendationer, för att hålla kvaliteten på trådar uppe. Om du inte har något konstruktivt att säga så säg inget. Att skapa inlägg för skapandets skull leder ingenstans. Skriv kreativa inlägg som flyttar frågan framåt, istället för att bara säga emot. Motivera dina åsikter och tänk till i förväg.

Ansvarig kan radera inlägg utan att meddela detta

Om ett inlägg inte följer dessa enkla regler eller om man uppger sig att vara någon annan kan RFS kansli radera inlägget och profilen utan vidare kommentar. Dessa beslut är inte förhandlingsbara.

Hjälp vidare

Trådar och inlägg som beskriver allvarliga problem, som till exempel frågor som tar upp självmord eller självskador kan kompletteras med länkar och hänvisningar till organisationer som kan ge professionell hjälp till exempel Nationella hjälplinjen, kvinnojourer, brottsofferjourer, barnahus, Bris med flera.

Följa lagar

Det är fritt fram att tycka och diskutera i våra forum – men du måste följa svensk lag. Det är inte tillåtet med:

 • Rasistiska inslag
 • Hets mot folkgrupp
 • Pornografi
 • Uppmaningar till brott
 • Hot
 • Kränkningar
 • Främjande av droger, alkohol eller tobak
 • Politisk eller religiös propaganda
 • Spridande av andras personuppgifter
 • Intrång i annans upphovsrätt

Upphovsrätt

Enligt lagen om upphovsrätt får du inte kopiera, publicera eller överföra andra användares bilder utan att först ha fått upphovsmannens tillåtelse. Det är dessutom olagligt att ladda upp upphovsrättsskyddat material, exempelvis bilder från google, utan tillstånd från upphovsmannen. Detta gäller även för material som bryter mot någon annans rättigheter, exempelvis patenträttigheter och varumärkesrättigheter.

Länkning

Om du länkar till RFS ber vi dig att respektera att innehållet inte på något vis får användas i kommersiellt syfte utan tillstånd. Detta inkluderar spridande av reklam, försäljning eller rekrytering av olika slag som till exempel länkar till sidor med gratisprodukter. Du får till exempel inte länka till en webbplats som är skapad av dig själv eller produkter som du tjänar pengar på att sälja. Det är naturligtvis inte heller tillåtet att länka till eller från sidor eller material som bryter mot RFS värdegrund.

Kom ihåg att du själv är ansvarig för det du skriver eller laddar upp och att du måste följa våra regler och villkor.

Regelbrott

Vid regelbrott kan det aktuella materialet (inlägg, bilder, personbeskrivningar och så vidare) raderas av ansvarig utan förvarning. Beslut är inte möjliga att överklaga. Vid grova eller upprepade regelbrott kan personer stängas av. Anmäl om någon bryter mot reglerna till info@rfs.se.