Frivilliguppdragen

Frivilliguppdragen

Uppdraget som ger guldkant till Birgittas eget liv, på samma sätt som till huvudmannens

Det hann knappt gå ett år som pensionär sen kände Birgitta att hon ville få ut mer av livet. Av en händelse mötte hon på IKEA två representanter från överförmyndarenhet som berättade om uppdraget god man och förvaltare. Uppdraget som Birgitta tidigare bara hade hört talas om visade sig bli en berikande guldkant till livet som pensionär. Drygt 100 000 individer är i behov av en god man eller förvaltare. Birgitta är en av många med uppdraget. Men behovet är stort och fler behövs.

En timme ren glädje i månaden

Det var på den vägen det började. Jag blev förvaltare åt en man som hade gått livets hårda skola och var på väg ur en dålig miljö med mycket skulder, lätt utvecklingsstörning och usel skolgång. Jag har hjälp honom i flera år, skaffat praktik och peppat att han ska utbilda sig och nu plötsligt så har han en framtid med både jobb och utbildning. Det är fantastiskt att se honom och det har såklart varit det tufft att få honom dit han är nu men tänk att det går att lyfta människor som är trasiga.

Birgitta berättar vidare om de uppdrag hon har. Jag är också god man för två dementa personer vilka jag hjälper att söka bidrag samt sköter kontakten med myndigheter och boende. När jag kommer till en av dem ropar hen alltid glatt, ”Titta där kommer min lektant”.  Det gör mig varm långt in i själen. För mig är det en timme ren glädje i månaden.

Att kunna samarbeta och bry sig om andra – viktiga egenskaper i uppdraget

Egentligen är det ingen specifik erfarenhet som krävs för uppdraget. Att ha grundläggande koll på vardagsekonomi är naturligtvis en fördel men det viktigaste är att man bryr sig om andra, menar Birgitta. Med en beteendeutbildning och erfarenhet av att coacha och lyfta andra föll det sig ändå rätt naturligt för henne att själv komma in på banan som god man och förvaltare. Hon menar att det allra bästa med uppdraget är när huvudmannen, utifrån sina förutsättningar, lyckas gå framåt i sitt liv. Jag mår bra när jag kan göra min huvudman glad, säger hon.

Birgitta är tydlig med att det kan finnas utmaningar i uppdraget och att man kan hamna i jobbiga situationer, till exempel med anhöriga. Att kunna samarbeta med många människor och med olika samhällsinsatser som myndigheter, boenden och kommuner är därför en viktig egenskap. Detta är också är något som kan vara tidskrävande, vilket kan vara bra att vara förberedd på.
I slutändan gäller det att alltid hitta en lösning som är för huvudmannens bästa, att se till att min huvudman mår bra det är mitt uppdrag, menar Birgitta.

Personliga erfarenheter och drivkraften att fortsätta hjälpa

Uppdragen är väldigt varierande och jag är noga med att själv välja vilka som passar mig. Ett av uppdragen är för en ung man med en neuromuskulär sjukdom och det är tufft att se honom bli sämre och sämre. Många kanske är skygga inför olika diagnoser. Det kan också handla om en hel del okunskap men där har jag har egen erfarenhet. Birgitta berättar om sina två söner, Jörgen och Håkan. Båda föds med sjukdomen Leach Nyhan syndrom som liknar en svår CP skada. Precis allt var trasigt i kroppen men de var normalt begåvade, säger hon. På den tiden blev Birgitta tillsagd av läkarna, att det bästa för sönerna var att lämna på institution, något hon vägrade. Det blev en lång och tuff resa som ensamstående och där ingen hjälp fanns att få i samhället. Samtidigt beskriver hon tiden med sönerna som ett härligt liv, den tid jag fick med dem.

Håkan och Jörgen gick bort, 17 respektive 25 år gamla. Med allt som hon själv gått igenom reste sig Birgitta och började hjälpa andra anhöriga. 1991 startade hon en anhörigförening i mellanskåne vilken hon snabbt fick att växa från noll till cirka 600 medlemmar. Drivkraften finns i kärleken till livet och att inte parkera sig i sorgen. Jag har ett val och det upp till var och en men jag är nog född sådan här eller så har livet gett mig det men jag får så otroligt mycket tillbaka och jag är full av energi.

Medlemskapet ger kunskap och gemenskap i uppdraget

Numera är Birgitta, vid sidan av uppdragen, kanslist i Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare i Malmö. Det är hon som ser till att nya medlemmar får ett fint välkomnade. Jag vill ge en kickstart till alla medlemmar, höra om deras förväntningar och ge dem trygghet i sina uppdrag. Hon själv säger sig få god hjälp i uppdraget via en kompetent styrelse, grundutbildningar samt kunskapsutbyte i mötet med andra medlemmar.

Vi frågar hur Birgitta ser på framtiden hon funderar lite och säger sen, jag brukar säga till mig själv att nu får jag väl sluta att jag måste trappa ner men så länge jag förmånen att vara frisk och huvudet fungerar. Att ta på sig ett uppdrag det är att ge sig själv en guldkant i livet och på samma sätt kan jag ge en guldkant till mina huvudmän.

 

BLI GOD MAN/FÖRVALTARE