Ett sätt att hjälpa någon på riktigt

Ett sätt att hjälpa någon på riktigt

”Ett sätt att hjälpa någon på riktigt” 

Med erfarenheter inom politiken såg Christer att det fanns ett stort behov och tillsammans med sin fru öppnade upp hemmet för barn och unga

Enligt Socialstyrelsen behövs fler familjehem. Ett hem där barn och unga som av olika anledningar behöver bo i en annan familj under en längre eller kortare tid. För Christer handlade det om att han ville ”dra sitt strå till stacken i den mån man kan och för mig och min fru var det här en bra lösning”. De första två barnen placerades hos dem i olika långa perioder under 2024. 

Att erbjuda en trygg vardagsmiljö  

Det finns olika typer av familjehem utifrån att barnens behov ser väldigt olika ut. En stöd- och kontaktfamilj finns för att ge stöd till andra familjer när barnen behöver komma hemifrån ibland. En jourfamilj är mer när det kan bli akut, att barnet behöver skydd eller stöd och så fort som möjligt måste komma till en familj. Till oss kom det en tjej i januari 2024 som vi blev jourfamilj för. Hon bodde hos oss ända till augusti samma år. Efter det hade vi ett kortare uppdrag och den ungdomen var hos oss under bara en vecka. Och, så är det med uppdraget som jourfamilj. Att det kan handla om både kortare och längre uppdrag beroende på barnets bakgrund. Det kan handla om att föräldrarna inte kan ta hand vårdnaden och det viktiga är att ge de barnen en trygg vardag med allt vad det innebär från middagar, stöd i skolan och hjälp till och från fritidsaktiviteter. Det handlar inte bara om att kunna erbjuda ett rum, även om barnen bör ha det, menar Christer. Att kunna komma undan och vara själv för en stund är också viktigt. Jag känner att det är lugn och ro de behöver samtidigt som det ska vara aktiviteter men just att dom få ro att bearbeta det som kanske har hänt och kunna göra det i sin egen takt.

Han är själv pappa till en vuxen dotter med egen familj men har utöver det ingen tidigare erfarenhet av själva uppdraget. Däremot har hans fru mycket erfarenhet av att jobba med framför allt ungdomar. Som ny jourfamilj är han därför tacksam över de utbildningar han fått via kommunen och där fått lära mer att hantera olika situationer som kan uppstå. Via medlemskapet i RFS är han också försäkrad och går ofta på de föreläsningar som lokalföreningen erbjuder. Det är viktigt att ges möjlighet att träffa andra för att kunna dela erfarenheter med varandra.

Viktigt att vara den som lyssnar, har förståelse men samtidigt kan sätta ramar 

Det som kanske är den största utmaningen är att du inte vet alla gånger exakt vad som ligger i ryggsäcken. I början är det bra att lyssna och att på ett avväpnat sätt bryta isen och få personen att skratta, le och skapa en lättsam stämning. Det viktigaste är att få barnen att känna sig trygga och få upp självkänslan och skapa ett förtroende så att dom kan gå stärkta ifrån oss och så småningom kan se livet på ett ljusare sätt. Samtalen med barnen och då framför allt ungdomarna är en helt annan typ av dialog menar Christer. De har ett lite annat språk och jag kanske pratar lite vuxet med dem men det går inte heller att prata bebisspråk med en 14-åring. Jag tror att det snarare gör att de känner sig bekräftade och blir tagna på allvar. I slutändan handlar det om att man vill göra så bra ifrån sig som möjligt. Det gäller också att vara lite på sin vakt. Ungdomar över lag i den åldern kan ha en tendens att hitta på saker och testa gränser. Då behöver man kunna sätta ramar även om det inte är stora grejer, som att man säger att man ska gå på ett café men så går man någon helt annanstans. Man får hela tiden ha kontakt med omgivningen och ha telefonnummer till bästa vännerna. Precis som i alla andra familjer är det bra att ha bestämde rutiner som sovtider, mobilanvändning och hur länge man får vara ute med kompisar.

Christer lyfter känslan att se någon växa. Som tjejen som bodde hos oss under en längre period. Hon höll på med thaiboxning vilket var bra för balansen men inte minst för självkänslan. Det märktes i slutet av tiden hon var hos oss, hur mycket hon växt i sig själv. Många har frågat om det är min dotter vilket har varit viktigt att prata med henne om, vad hon är bekväm med. Vi kom fram till att säga en vän till familjen och det kändes kärleksfullt och fint och framför allt något hon kände sig nöjd och trygg med.

Att på riktigt hjälpa en annan människa

Det finns ett enormt behov av hjälp ute i samhället och en ohälsa som konstant växer. Utöver sitt uppdrag som familjehem är Christer också kontaktperson. Han drivs av att hjälpa till i samhället. Att få göra någonting på riktigt, inte som inom politiken där vi kan ha ett förslag, en motion men som egentligen bara är en massa byråkrati. Men här är det någonting som är på riktigt, för du hjälper en annan människa. En människa som du har framför dig, det är liksom rakt in i verkligheten. Du kanske kan tänka dig att skänka till organisationer men skillnaden är att du här går in direkt och hjälper och det är på riktigt.