Frivilliguppdragen

Frivilliguppdragen

För dig som är ung och behöver stöd

Ibland kan man behöva extra hjälp och stöd – att ha någon som lyssnar, någon att prata med, ställa frågor till och kanske göra något kul tillsammans med.
Det viktigaste är att du ska känna dig trygg och sedd. Här har vi samlat vilket stöd du kan få och vilka rättigheter du har. Vi har också samlat information vart du kan vända dig i olika frågor. Kom ihåg att du är inte ensam och det finns hjälp att få.

 

Dina rättigheter 

Barnkonventionen är en lag om barns rättigheter. Lagen är för ALLA barn och unga. Det kan till exempel handla om att alla barn har rätt att gå i skolan, har rätt att äta sig mätta varje dag, har rätt till sjukvård och att ingen förälder eller någon annan har rätt att slå eller vara dum. Alla barn har rätt också till minst en vuxen som bryr sig om hur barnet mår.

Olika typer av stöd

Beroende på hur just din situation ser ut så finns det olika sorters stöd att få. Vi på RFS har många frivilliga samhällsarbetare som vill hjälpa till och stötta. Här är några exempel på vad de kan hjälpa dig med och vart du kan vända dig om du behöver stöd av någon utanför familjen.
Till sidan med olika typer av stöd

Om inte stödet fungerar som det ska

Det är viktigt att du känner dig trygg och viktig för den person som du får hjälp ifrån. Om stödet från din stödperson, kontaktperson, kontaktfamilj/stödfamilj eller god man inte fungerar och inte alls känns bra är det viktigt att du berättar det för en vuxen i en närhet som du litar på. Det kan vara en lärare, läkare, socialtjänsten i kommunen. Du har rätt till att få ett bra och tryggt stöd.

Andra bra ställen att vända sig till

Ibland kanske man bara vill prata av sig, ha någon att ställa frågor till och ha någon som lyssnar. Då finns det flera organisationer att ringa, chatta eller maila till. Här är några av dem.

Bris
Alla som är under 18 år kan ringa, chatta, sms:a och mejla till Bris. Där får du prata med en kurator och hjälp med känslor och tankar.

Barnombudsmannen
Här kan du läsa mer om barn och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention.

BUFFF – Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse
Du som har en förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård får råd och stöd av BUFFF.

Ditt ECPAT
Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. 

Frisk & Fri
Frisk och Fri stöttar är riksföreningen mot ätstörningar och till dem kan man ringa, chatta och maila för att få råd och stöd.

IVO:s Barn- och ungdomslinje
Hit kan alla under 21 år ringa och skriva för att fråga om dina rättigheter eller berätta om det som inte fungerar bra i socialtjänsten eller hälso- och sjukvården.

Jagvillveta
Här kan du läsa om vad som är brottsligt, vad som händer om man varit med om ett brott  och vart du vänder dig om du varit med om brott.

Koll på soc – om socialtjänsten för barn och unga
Socialtjänsten eller soc som många säger, ansvarar för att ge stöd och råd till barn och ungdomar som inte har det bra. Här finns också filmer med vanliga frågor och svar om soc.

Maskrosbarn
Hjälp och stöd för dig med en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld.

Mind – Självmordslinjen
För dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du kan ringa, chatta eller mejla och du kan vara anonym.

Storasyster
Föreningen Storasyster erbjuder stöd till dig över 13 år och som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

Tjejzonen
På Tjejzonen kan alla som definierar sig som tjejer mellan 10-25 år bli lyssnade på, prata med någon via chatt eller få en egen storasyster att prata med .