Alla vet inte om att uppdraget finns

Alla vet inte om att uppdraget finns

Jag tror inte alla vet om att uppdraget finns

Annett ger ett medmänskligt stöd till individer som är tvångsvårdade inom psykiatrin och rättspsykiatrisk vård

När det är absolut nödvändigt kan personer få vård mot sin vilja, tvångsvård. Det är en behandlingsform som kan upplevas som mycket kränkande och där det kan vara utmanande att ha koll på sina rättigheter och hitta vägar tillbaka. Annett har uppdraget stödperson, en medmänsklig kontakt som är helt fristående från vården. Hon kommer själv från en familj som alltid har engagerat sig för de som har det svårt. ”Det pratas ju så mycket om att alla ska ha sin plats och att samhället måste hjälpa till, då måste man ju också göra det. Det är så här jag tycker samhället ska fungera”.

 

Ett socialt stöd som bryter isolering  

Redan som barn åkte hon med sin familj och sjöng på äldreboenden. Under den timmen som man var där kanske man gjorde någons dag, säger Annett. Det som funnits med sedan barnsben har också fortsatt att vara en del av livet. Det första frivilliguppdraget var som biträdande övervakare inom frivården. Efter det har hon varit ledsagare och sedan 2014 är hon stödperson.

Som stödperson är man ett socialt stöd och för den som är dömd till rättspsykiatrisk vård eller har exempelvis LPT handlar det mycket om att utöka nätverket runt den personen. Man har regelbunden kontakt och sms:ar nästan varje dag, ibland pratar vi i telefon och så försöker vi ses ungefär varannan vecka. Alla möten ser olika ut men ofta tar man en promenad, fikar eller äter lunch på stan.

När man får uppdraget är det Patientnämnden som matchar en mot patienten utifrån ålder, bakgrund och intresse. En av de personerna hon är stödperson åt idag är troende och i det fallet underlättar det att jag kommer från en kristen familj, berättar Annett.

 

Det kan vara du och jag som sitter där en dag 

Man kan möta jättesjuka personer och det kan finns fördomar inför det. När man väl sitter där är det med en medmänniska som har bekymmer. Jag tror att okunskapen bottnar i att man inte riktigt vet vad det är för människor. Men det skulle kunna vara du och jag som sitter där en dag.

En som jag har nu har verkligen gjort en personlig förändring i hur hen tänker om sitt liv. Personen kan prata om att hen haft en trasslig uppväxt och började begå brott och droger som väldigt ung. Sen eskalerade allting och hen gick in i någon form av psykos och hamnade på rättspsyk. Nu är personen drogfri sedan ett par år tillbaka och kan titta på det där på ett annat sätt, berättar Annett. Men det gäller att kunna stötta i någon riktning, man får ju vara en liten påminnelse ibland när patienter har sina dippar. Som när en person hör av sig och berättar att han är så himla drogsugen. Då får man försöka få personen att tänka annorlunda och som i det här fallet påminna om han vad han skulle förlora. Det kan ta tid att bygga en relation men så värdefullt att få förtroendet när personen hör av sig innan det gått för långt.

Det här med att veta vad personen behöver och hur mycket man kan fråga kan ibland vara en utmaning. Men jag har lärt mig att inte fråga för mycket i början utan det få ta den tid det tar. Jag brukar inte fråga vad de är dömda för och så utan det får de berätta själva, om de vill. Att hjälpa andra gör också, om man ska vara lite självisk, att man mår bra i magen när man har gjort någonting bra för någon annan. Jag tänker att man utvecklas ganska mycket själv och man får jobba med sina fördomar, säger Annett.

 

Behovet i samhället är stort men kunskapen om uppdragen är alldeles för låg 

Jag tror generellt att det saknas information och att alla inte vet om att uppdraget som stödperson finns. Annett upplever att engagemanget i samhället var större för ett par år sedan. Man tog sig mer tiden för andra. Man har så mycket med sitt och att förverkliga sig själv. Det är klart att det tar tid från mig, men om jag verkligen vill göra någon skillnad i samhället så är det tid jag får ta. Det är många som klagar på hur samhället är och sen kanske man inte tänker att man kan göra någon skillnad men det kan vara bara sådana här små grejer tänker jag. Gemene person borde kunna lägga en timme i månaden och träffa en medmänniska. Istället lägger vi tiden på onödiga saker, som att sitta och scrolla flera timmar med mobilen. Vi måste hjälpas åt oavsett vad det är man engagerar sig i – barn, föreningar eller att jobba med personer som behöver någon i vardagen. Alla kan bidra och samhället behöver bidra, det är inte bara en regering som styr och bestämmer utan vi är ju samhället – allihop, det är så jag ser det. Jag tror på att det kanske kommer en ny våg av engagerade medmänniskor, avslutar Annett hoppfullt.